شاید برای شما جالب باشد که تصورات بسیاری از افراد در مورد پیری چشم اشتباه است! بسیاری از افراد فکر میکنند که پیری چشم یک نوع بیماری بوده و با مراجعه به بینایی سنجی آن را میتوان تشخیص داد. اما باید بدانید که پس از رسیدن به سن چهلسالگی، ممکن است این اتفاق برای تمامی افراد رخ دهد و دید فرد نسبت به اشیا نزدیک کمی دچار مشکل شود. پیرچشمی یا همان Presbyopia را میتوان امری طبیعی دانست، مانند چین و چروکهای پوست یا کاهش توانایی افراد در دویدن و حرکت کردن در اثر کهولت سن.
البته باید اشاره کرد که میتوان باتوجهبه نکات پیشگیرانه و درمانی در مورد پیری چشم، اثرات این عارضه را کاهش داد تا فرد دید واضح و دقیق خود را از دست ندهد یا فرایند پیری چشم سرعت کمتری داشته باشد.
در این مطلب از سایت فراشاد قصد داریم موضوع پیری چشم و علائم آن را مورد بررسی قرار دهیم و کمی در مورد پیشگیریها و درمانهای این مشکل گفتوگو کنیم. اگر شما نیز علاقهمندید تا دراینرابطه، اطلاعاتی را به دست آورید، پیشنهاد میشود تا پایان این مطلب همراه ما باشید.
پیری چشم چیست؟
در بخش اول از مطلب پیری چشم و علائم آن، به بررسی چیستی پیری چشم میپردازیم. زمانی که انعطافپذیری عدسی چشم کاهش پیدا میکند و دیگر نمیتواند مانند گذشته، روی اشیا از نزدیک تمرکز کند، بهاصطلاح میگوییم پیری چشم رخ داده است. عدسی در چشم ما، شباهتی بسیار زیادی به فرایند کاری لنز در دوربینها دارد. با گذشت زمان، لایههای سلولی عدسی به رشد خود ادامه میدهند و این فرایند باعث میشود تا عدسی ضخیم شود و دیگر نتواند انعطافپذیری گذشته را ارائه دهد و این موضوع باعث میشود تا اجسامی که در نزدیکی ما قرار دارند را بهصورت واضح ببینیم و این اجسام تار به نظر میرسند.
عوامل بروز پیری چشم
همانطور که در بخشهای قبلی اشاره کردیم، سن مهمترین عامل پیری چشم است اما مواردی مانند اختلالات دارویی نیز میتواند عامل این عارضه باشد. مخصوصاً زمانی که پیری چشم زودتر از موعد، یعنی قبل از ۴۰ سالگی، رخ دهد، پیشبینی میشود که مشکلی برای سلامتی یا چشم فرد ایجاد شده است و این فرد میبایست دراسرعوقت این موضوع را از طریق چشمپزشک پیگیری نماید. برخی از عوامل پیری چشم عبارتاند از:
- ضربه خوردن سر میتواند باعث پیرچشمی زودرس شود.
- ابتلای فرد به بیماریهای مانند مولتیپل اسکلروزیس، دیابت و… میتواند خطر ابتلا به پیرچشمی زودرس را افزایش دهد.
- مصرف داروهایی مانند داورهای آلرژی، داروهای ضدافسردگی، داروهای ضد اسپاسم و… میتواند خطر ابتلا به پیری چشم زودرس را افزایش دهد.
علائم پیری چشم
علائم پیری چشم عبارتاند از:
- احساس خستگی چشم
- عدم بهرهمندی از دید واضح به اشیا نزدیک
- احساس نیاز به نور بیشتر برای مطالعه
- احساس سردرد پس از نگاهکردن به اشیا نزدیک
علائم پیری چشم شباهت بسیاری به علائم دوربینی دارد اما باید بدانید که دلیل بروز این دو مشکل متفاوت است. پیری چشم به دلیل سخت شدن لنز رخ میدهد اما مشکل دوربینی به دلیل کوچکتر بودن کره چشم رخ میدهد.
پیشگیری از پیری چشم
حقیقت در مورد پیرچشمی این است که راهی برای پیشگیری از آن وجود ندارد اما باید بدانیم که میتوان با بهرهگیری از عادات مثبت و راهکارهای روزمره، بروز این عارضه را به تعویق بیندازیم. نکات کارآمد برای پیشگیری از پیرچشمی عبارتاند از:
- از فعالیت در محیطهای کمنور یا پرنور پرهیز کنید زیرا فعالیت در این فضاها باعث خستگی چشم میشود.
- نوشیدن آب کافی را در دستور کار قرار دهید تا همواره هیدراته بمانید.
- استفاده از الکل و سیگار را از برنامه خود خارج کنید.
- استفاده از عینک آفتابی که از چشم شما در برابر اشعههای مضر خورشید محافظت کند نیز میتواند بسیار مؤثر و مفید باشد. برای خرید عینک آفتابی مناسب میتوانید به سایت فراشاد مراجعه نمایید.
- ورزشکردن بهصورت مستمر میتواند تأثیر بسزایی در سلامتی چشمهای شما داشته باشد.
- پیروی از رژیم غذایی مناسب نیز میتواند گامی مؤثر در جلوگیری از پیری چشم باشد.
- معاینه مرتب و سالانه چشم نیز میتواند راهکاری مؤثر باشد.
رژیم غذایی مناسب برای پیشگیری از پیرچشمی
چشم نیز مانند سایر اعضای بدن برای اینکه بتواند عملکرد خود را ادامه دهد، به مواد مغذی نیاز دارد. ویتامین A، ویتامین E، لوتئین و آب، مواد مغذیای هستند که چشم به آنها نیاز دارد. برای دریافت این مواد مغذی میتوانید مواد غذایی مانند سبزیجات (سبزیجات برگدار، هویج، سیبزمینی شیرین)، لبنیات و غذاهایی با ریشۀ حیوانی (ماهی، جگر گوسفند، پنیر)، مرکبات و میوهجات (پرتقال، توتفرنگی، کلم بروکلی و…) و آب را در برنامه غذایی خود بگنجانید.
درمان پیری چشم
همانطور که گفتیم، پیری چشم بیماری نیست و همچنین قابلدرمان نیست! اما میتوان با استفاده از راهکارهای مناسب، شرایط بینایی خود را اصلاح کنید. برای دستیابی و تشخیص این راهکارها میبایست به پزشک خود مراجعه نمایید. پزشک شما ممکن است باتوجهبه شرایط بینایی شما، یکی از موارد زیر را پیشنهاد دهد:
- استفاده از عینکهای آفتابی میتوانند نکتهای مهم برای کاهش سرعت پیری چشم باشد.
- اگر چشم شما دچار بیماری بینایی نباشد، استفاده از عینک مطالعه میتواند راهکاری مناسب باشد.
- اگر فرد دچار بیماریهای بینایی نیز باشد، ممکن است پزشک استفاده از عینکهای دو کانونی یا سه کانونی را پیشنهاد دهد.
- استفاده از عینکهای تدریجی نیز میتواند در برخی از مواقع، گزینهای مناسب باشد. عینکهای تدریجی شبیه به عینکهای دو یا چند کانونی هستند، با این تفاوت که بهصورت تدریجی شرایط کانون تغییر میکند. این عینک برای افرادی طراحی شده است که دوست ندارند خطوط تقسیم کانونها مشخص باشد.
- از دیگر راهکارها میتوان به استفاده از لنزهای تماسی مونو ویژن، لنزهای تماسی مونو ویژن اصلاح شده، لنزهای تماسی دو کانونی، لنزهای تماسی چند کانونی و… اشاره کرد. همچنین در مقاله لنز عینک چیست با انواع لنزهای عینکی و سازوکار آنها آشنا شوید.
سخن آخر
با مطالعه متن بالا دریافتیم که پیشگیری از عارضه پیری چشم غیرممکن است و میتوان این اتفاق را اجتنابناپذیر توصیف کرد. اما پیش از اینکه به این عارضه دچار شویم، میتوانیم با استفاده از راهکارهای ساده، بروز این عارضه را به تعویق بیندازیم. رعایت رژیم غذایی مناسب نیز میتواند نکته مهمی در موضوع پیشگیری از پیرچشمی باشد که باید آن را در دستور کار خود قرار دهیم. اگر که دچار این مشکل شدهایم نیز میتوانیم با مراجعه به چشمپزشک و استفاده از راهکارها و نظرات ایشان، شرایط بینایی خود را اصلاح کنیم. در پایان امیدواریم که این مطلب از سایت فراشاد برای شما عزیزان مفید واقع شده باشد و پاسخ سؤالات خود را دریافت کرده باشید.